Türkiye’den Transferwise/Wise hesabı nasıl açılır?

Hamza Üzümcü
3 min readDec 25, 2020

--

Bu yazıyı yazmadan önce Türkiye’de yaşayan dijital esnaflara öyle bir finansal sistem önermeliyim ki hiçbir açık kapı kalmamalı her şeyi yapabilmeliler diyerek PayPal, Stripe’ın yanına Transferwise’ı eklemeye karar verdim.

Bu tavsiyeyi açılmasına yardım ettiğim +200 PayPal +100 Stripe +750 transferwise hesabından ve tecrübesinden sonra yaptığımı, Monzo/N26/Revolut/Monese/Bunq/Transferwise tüm alternatifler denendi ve değerlendirildiğini herkesin bilmesini isterim.

Eskiden Transferwise PayPal ile entegre çalışmıyordu bu nedenle direk Transferwise kullanmalısınız diyemiyor eski yazılarımda da olduğu gibi farklı bankaları da açmanızı öneriyordum. Mesela Monzo realtime PayPal ile konuşuyor. İkisinin arasında saniyede para akışı oluyor. Bunlara rağmen Transferwise’ı öneriyorum.

Transferwise üyelik sürecinde Türkiye’deki adresinizi kullanabiliyorsunuz. Bu hesabı açarken Türkiye’deki mukim adresinizi kullanmanızı tavsiye ederim.

Transferwise hesabınız olduktan sonra yapabilecekleriniz;

  • PayPal’dan Türkiye’ye para çekebilirsiniz.
  • Tüm Avrupa’dan Türkiye’ye para çekebilirsiniz.
  • Yurt dışında bir şirkette çalışıyorsanız EURO IBAN ile maaşınızı Tranferwise’da tutabilir dilediğinizde TR’ye çevirebilirsiniz ki bunu tavsiye ederim kur avantajı epey oluyor Türk bankalarına nazaran.
  • Size ait bir Euro IBAN olacak bunu kullanabilirsiniz. Birçok finansal servis onayı için kullanabilirsiniz.
  • Size ait bir TR IBAN olacak bunu kullanabilirsiniz.

PayPal, Stripe, Transferwise üçlüsünde en basit olan onay süreci Transferwise’ın ben yine de ekran görüntüleriyle desteklemek istedim bu yazıyı.

1- Buraya tıklayarak Transferwise’a üye olun.

2- Hesabınız açıldıktan sonra sağ üstteki profil iconuna tıklayın “Finish account setup” Türkçesi “Hesabını/Üyeliğini şimdi onayla, tamamla, ayarla, tamamla” olabilir.

3- %90 personal account (Kişisel hesap) açacaksınız bu nedenle kişisel hesabı seçip devam ediyoruz.

Şirket hesabı açacaklara bir dipnot geçmek isterim; vergi levhası, imza sirküleri, şirketin %51'inden fazlasına sahip olduğunuzu gösteren belge eğer %51'inden fazla değilseniz toplam %51'inden fazla olacak şekilde hissesi olan tüm ortakların kimlik bilgileri ve şirketteki hissesini gösteren belge gerekiyor. Tüm bu belgeleri sağladığınızda 24 saatte hesabınız onaylanıyor.

4- Daha sonra gelen sayfada size sorulan tüm bilgileri dolduruyor ve hesabınız onaylı bir şekilde açılmış oluyor. Bazen onay için 24 saat gerekebilir sorun olduğunu hiç görmedim.

5- Euro IBAN alabilmek için Euro Balance (Euro hesabı) açmanız gerekiyor. Çoğu Türk hesabında varsayılan olarak açık gelmez. Soldan buraya tıklayalım.

Akabinde önünüze gelen bu sayfadan euro seçip confirm (Türkçesi; Tamamla, Devam et, Onayla, Hesabı aç olabilir.)

Ve “Open a balance”’ı okla gösterdiğim üstteki resme bakarsanız solda Balances (Türkçesi hesaplarım, bakiyelerim olabilir) göreceksiniz. Orada Euro, Paund (GBP), TRY, USD hesaplarınızı göreceksiniz. Hepsinin ayrı IBAN’ı var.

Örnek olarak Euro’ya tıklayalım;

Önünüze bu sayfa gelecek şu sağdaki oka tıklayın çoğu kişi bunu gözden kaçırıyor.

Gördüğünüz gibi size özel IBAN burada. Burayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. PayPal’a bağlayabilirsiniz.

Diğer yazılarım;

--

--

Hamza Üzümcü
Hamza Üzümcü

Written by Hamza Üzümcü

Autodidact, Entrepreneur, Programmer

Responses (6)